Wat zegt de consumentenbond?

Financieel advies

Felix Cohen, Algemeen directeur Consumentenbond.

Geld uitgeven om uiteindelijk (veel) geld te kunnen besparen, klinkt misschien wat vreemd. Toch is dit het beste advies dat ik u kan geven. Onlangs heb ik mijn financiŽle situatie laten doorlichten door een onafhankelijk financieel planner. Dit kost een paar honderd euro, maar levert uiteindelijk veel geld; mťťr dan tien jaar dubbeltjes besparen bij de supermarkt.

Hoezo dan? Een onafhankelijk financieel adviseur maakt een totaalplaatje van uw financiŽle situatie. Dat betekent niet alleen een som van wat u aan financiŽle producten heeft en of u misschien meer moet sparen, maar ook: kan ik het me veroorloven om eerder te stoppen met werken, wat moet ik opzijleggen om de kinderen te laten studeren en hoe zit het met mijn pensioen? 22 jaar geleden liet ik mijn situatie eens doorlichten door zo'n financieel adviseur, maar inmiddels is er veel veranderd. Ik ben de 50 gepasseerd, heb twee dochters die bijna gaan studeren en dan vraag je je toch af wat er allemaal op je af gaat komen. Na een dag lang allerlei papierwerk bij elkaar zoeken (gegevens over salaris, belastingaangifte en bijvoorbeeld bankafschriften), heb ik twee gesprekken met deze man gevoerd. Vragen beantwoord over mijn bestedingspatroon (ga je vaak uit eten of maak je vaak verre reizen?) en ook over mijn wensen voor de toekomst (nog eens een sabbatical, eerder stoppen, ander huis?)

Het was een echte eyeopener, deze nieuwe financiŽle foto. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat een studerend kind elk jaar Ä 6.000 extra kost. Iedereen krijgt aan het eind ook nog allerlei waardevolle tips voor het voeren van een goede financiŽle huishouding (wel of geen testament, verzekeringen beter op elkaar afstemmen of bijvoorbeeld hypotheekaanpassing).

Ik zou iedereen adviseren om zeker twee keer in zijn leven zo'n advies in te winnen. Bij voorkeur bij iemand zonder direct belang bij het advies. De adviseur zou anders verleid kunnen worden om een advies te geven waar hij wat aan kan verdienen, bijvoorbeeld door de verkoop van een product. Die adviseur kan de buurman zijn of een goede vriend, met veel verstand van zaken en het vermogen om een totaalbeeld te schetsen, maar het kan ook een onafhankelijk financieel planner zijn die aangesloten is bij de Vereniging van Onafhankelijk Financieel Planners (www.vofp.nl). Ik verwacht dat een dergelijk advies u de nodige gemoedrust zal opleveren.

Felixcohen@consumentenbond.nl

Bekijk de rubriek van de VOFP in de Consumenten Geldgids.

Bron: consumentengids oktober 2008.

Vraag kennismakingsgesprek aanBekijk hier mijn LinkedIn profiel


Bekijk hier mijn Twitter profiel


Download hier gratis het Jubileumboek van de VOFP.